Legionellasikring

Hei og velkommen

Lurer du på hvilke metode som er best mot legionella? Det er du ikke alene om. Det er litt forvirring om hva som er mest effektivt, billigst og enklest i bruk. Jeg heter Thore Andreassen, er rørleggermester og VVS ingeniør og har vært i VVS bransjen i 50 år. Jeg jobbet med legionella problematikk siden utbruddet i Stavanger i 2007.

Så hvorfor jeg vet så mye om dette? Jo, fordi jeg har jobbet og jobber med alle metodene daglig og ser i praksis hva som virker og ikke virker. Hva som er greit og drifte og hva som ikke er så greit. Hva man bør gjøre og hva man skal gjøre. Jeg understreker at følgende er mine personlige meninger og erfaringer, og alt jeg skriver her kan dokumenteres.

Først, det du skal gjøre ifølge legionella veilederen fra FHI

  1. Kartlegging/ risikovurdering av bygget.
    Denne skal resultere i om tiltak som bør gjøres i bygget og anbefale hvor, hvor mange og hvor ofte det bør tas legionellaprøver.
  2. Vannprøver
    For å hindre utbrudd av legionella skal man ta jevnlige legionellaprøver i henhold til anbefalinger fra risikovurderingen i punkt 1. Merk at det kun er legionella dyrkningsprøver som gir et korrekt svar. Hold deg langt unna kimtalls prøver.
  3. Revisjon av kartlegging
    En gang pr år. Endre eksisterende kartlegging om det har vært gjort endringer i bygget som påvirker risikovurderingen.

Har man dette i orden kan man ikke klandres om det kommer utbrudd, men det er langt ifra godt nok. For å minimere sjansene for legionellautbrudd i et bygg har det nå blitt vanlig og installere utstyr for å hindre dette. Her skal du få mine erfaringer om dette. 

Dette virker bra

Belegg på porselen etter kobber/sølv behandling

Kobber/ sølv – må tilsettes kobber og sølv hele tiden – god effekt – dyr installasjon – dyrt i drift – dyr serviceavtale – skaper problemer i anleggene ved å farge porselen sort og eller turkis, legger kobber/sølvoksid på autoklaver og keramiske skiver – kobber / sølv brytes ikke ned i kroppen og noen få er allergiske.

Klordioksidanlegg

Klordioksid – en blanding av klor og saltsyre – god effekt – må tilsettes hele tiden – strenge krav til behandling og oppbevaring av kjemikaliene – rimeligst og installere – dyr service pga sterke kjemikalier som sliter på deler – begrenset hvor mye man kan dosere som begrenser virkning, særilg når væsken blir varmere – klordioksid kan tære på rustfritt stål i anlegg.

Anodisk oksidasjon – god effekt – skiller hydrogen og oksygen i et kammer – ingen tilsetningsstoffer -medium installasjonskostnader – lave driftskostnader – rimelig serviceavtale – driftssikkert.

Min klare favoritt er metoden anodisk oksidasjon. Ingen tilsetninger til vannet, enkelt og installere og i bruk og rimelig servicekostnad. Grei innkjøpspris.

Ingen anlegg kan garantere mot et legionellautbrudd. Om en sky av legionella kommer inn i bygget via hovedvannledning vil disse spre seg i anlegget. Det er derfor viktig og ta vannprøver selv om man har en fast installasjon. Sjansen for et utbrudd, at bakteriene som har kommet inn får utvikle seg, er mye mindre med et slikt anlegg installert enn uten. Vi ser at når man har anlegg går verdiene raskt ned igjen. Om man ikke har et slikt går de opp og kan forårsake et større utbrudd.

Kobber og sølv anlegg

Om man har positive målinger av legionella er det beste og kjøre en kjemisk rens av rørsystemet. Dette gjøres enkelt fra vanninnlegget i bygget og ut til alle tappepunkter. Man fjerner da alle bakterier i løpet av noen timer. Om man lar væske stå i noe lenger fjerner man også all biofilm og andre belegg bakteriene holder til i.Når bakteriene er fjernet kan man installere et legionella sikringsanlegg.Noen bruker klor eller hypokloritt. Det er helt greit, men det klarer ikke å fjerne legionella og belegget bakteriene skjuler seg i på kort tid. Jeg anbefaler derfor Termorens til dette. Fjerner bakteriene på under en time og alt belegg i løpet av noen timer eller over natten.

Dette virker dårlig

Hettvannspyling. Det er tragisk og se hvor mange opplegg som er laget for å kunne “hettvann spyle” i anlegg. Dette gir svært dårlig effekt fordi man som regel har alt for lite vann og får ikke varmt nok vann frem lengst unna berederne. Selv om man har nok varmt vann beskyttes bakteriene av biofilm og belegg de ligger i og nivået øker så snart hettvannspyling er over. Man kaster bort mye energi på bortkastet arbeid ved spyling og energiforbruk. Ved stadig gjentakelser slites også røropplegget av hyppig ekspansjon. Her har vi sett og fått melding om mange lekkasjer som oppstår under prosessen

UV anlegg. Disse har vi kastet ut mange av fordi de ikke klarer og holde bakterienivået nede. Det er to grunner til det. Lampene får groing og bestråling svakere og vannhastigheten er for stor til at UV strålene rekker og drepe og påvirke bakteriene nok. Legionellabakterier er robuste i forhold til mange andre.Noen selger anlegg med UV inne i titan rør. Dette gir ikke mye bedre effekt. Man sier bakteriene oksiderer, men om røret er av plast, stål, rustfritt eller titan er UV effekten nesten den samme.

Filter, legionellafrie rør og bend, legionellafrie dusjhoder
Glem det. Problemet er mer kompleks enn at dette løser noe som helst.

Trenger du råd og veiledning i forbindelse med prosjektering og prising av legionella systemer så ta kontakt med en av de som har jobbet mye med dette, og vet hva de snakker om. Det er bare og søke på nett så dukker “topp tre” opp. Det viktigste er å ta problemet på alvor og gjøre tiltak.

Thore Andreassen
Daglig leder i TermoRens AS

Eks.: Termorens vs Legionella – Analyserapport fra Unilabs

Søker dere en samarbeidspartner?

Vi tilbyr alle løsninger mot Legionella

Søk

Legionellasikring

Lurer du på hvilke metode som er best mot legionella? Det er du ikke alene om. Det er litt forvirring om hva som er mest effektivt, billigst og enklest i bruk.

Les mer »

LegioTerm® er et grønt produkt

Termorens AS tok tidlig opp kampen om legionellasikring, og her viser daglig leder stolt frem sine produkter som er tilgjengelig på markedet for bekjempelse av legionella.

Les mer »

Partners / customers